top of page

Hinduer i gangesfloden

I Danmark er der ikke mange hinduer. Det er under 1 % af befolkningen, der dyrker Vishnu, Shiva og Ganesh. Men bør du ikke kende til en religion, som op mod 80 % af Indiens omkring 1,1 milliarder indbyggere tilhører?

 

Hinduismen er en gammel religion med rødder tilbage omkring 1500 før vores tidsregning. Egentlig er hinduismen ikke én religion, men snarere en samlet betegnelse for mange forskellige religiøse traditioner, man finder i Indien. Europæerne var de første, der begyndte at kalde inderne for hinduer omkring 1800-tallet. Ordet hindu var oprindelig en gammel persisk betegnelse for området omkring Indus-floden, som ligger i Nordindien. Hinduerne har siden taget navnet til sig og kalder sig hinduer den dag i dag.

 

Hinduismen har med årene også påvirket europæisk kultur. Det er bl.a. sket gennem indvandring fra fx Indien til England eller andre dele af Europa. Her har hinduerne lært deres nye naboer om begreber som reinkarnation og karma, der kan siges at minde en smule om kristendommens næstekærlighed – eller kan den?

Hinduismen kort fortalt

Fakta om Indien

 

Indiens befolkning: 1,046 milliarder (2002)

Befolkningstilvækst: 1,4 % pr. år (2006 anslået)

Forventet levetid: Hele befolkningen: 64,71 år Mænd: 63,9 år Kvinder 65,57 år (2006 anslået)

Dalitter: 20 % af befolkningen = ca. 200.000.000

Uddannelse: 70,2 % af mændene og 48,3 % af kvinderne over 15 år kan læse (2003 anslået)

Religion: Størstedelen af befolkningen er hinduer, 81,3 %. De øvrige er muslimer 12 %, kristne 2,3 %, sikher 1,9 % og andre religioner såsom buddhister, jainister, parsere, animister m.fl. 2,5 % (2000).

 

Fakta om hinduismen

 

Hinduismen geografisk: Indien, Sri Lanka, Nepal, Indonesien (Bali), Singapore og Malaysia. Men også i Øst- og Sydafrika, Caribien, Europa (især Storbritannien) og USA. Det anslås, at der i alt er ca. cirka 780 millioner mennesker, der bekender sig til hinduismen på verdensplan.

 

Hinduernes religiøse tradition går helt tilbage til det 3.årtusinde f.Kr. Hinduismen har udviklet sig gennem årene og der findes i dag mange forskellige hinduistiske retninger.

 

Ordet "hindu" kommer af Sindhu, det persiske navn for Indus, og det blev oprindeligt brugt af udlændinge om folk, der boede i Indusdalen

 

Hellige skrifter: De ældste og mest ansete tekster hedder Vedaerne.

Fakta om Danmark

 

Danmarks befolkning: 5,3 millioner (2007)

Befolkningstilvækst: 0,36 % (2005 anslået)

Forventet levetid: Hele befolkningen: 73,5 år (2003) Mænd: 74 år Kvinder: 80 år (2003 anslået)

Religion: Evangelisk luthersk 83 %, katolicisme (0,6 %), islam (3,3%) andre eller ingen oplyst 13,1%

 

Fakta om kristendommen

 

Kristendommen geografisk: Amerika, Europa, store dele af Afrika. I alt anslås der at være 2,1 milliarder mennesker, der bekender sig til kristendommen på verdensplan.

 

Kristendommens religiøse tradition går tilbage til år 0 i vores tidsregning. Kristendommen bygger på traditioner fra jødedommen. Der findes mange forskellige traditioner inden for kristendommen, f. eks: Katolicismen, ortodoks kristendom og protestantisme.

 

Ordet "kristen" kommer af Kristus som betyder: "den salvede". Ordet bruges som titel til Jesus, som kristne tror på er Guds søn.

 

Hellige skrifter: Bibelen - den består af Det Gamle og Det Nye Testamente, der tilsammen rummer 66 bøger. Det Nye Testamente er vigtigst i kristendommen.

bottom of page